Saturday, May 8, 2010

Tamu Penampang

Penampang ialah sebuah hab Kadazandusun yang dibina berasaskan jalinan masyarakat yang erat. Daerah yang sibuk ini terletak lebih kurang 15 minit dari Bandaraya Kota Kinabalu (KK). Daerah yang menggabungkan antara lama dan baru ini cukup unik dengan lot kedai dan banglo moden, pinggiran sawah padi yang berselerak dan kediaman ala kampungnya.

Dongonggon, dianggap sebagai nadi bagi Penampang, apabila Tamu (pasar) diadakan pada setiap Khamis dan Jumaat. Para peniaga keluar untuk menjual barangan keluaran mereka, yang pelbagai bermula daripada sayuran segar sehinggalah kepada barangan kraf. Tamu Penampang sangat terkenal dengan tapai atau lihing (wain beras), bambangan (mangga hutan yang dijeruk) dan tuhau (tumbuhan seakan-akan halia yang telah ditumbuk dan digaul dengan air limau, bawang dan lada). Anda juga boleh mencuba ulat sagu atau butod.

Tamu diadakan setiap Khamis dan Jumaat. Kebanyakan tamu beroperasi seawal 6.00 pagi dan tamat pada pukul 2.00 petang.
Anda boleh ke sana Dengan menaiki teksi yang mengenakan tambang kira-kira RM20.00 sehala dari Pusat Bandar KK.

No comments:

Post a Comment